Dojenje

siječnja 07, 2018

 Svi cemo se sloziti da nema mlijecne formule     koja je zdravija od majcinog mlijeka.Mlijeko   nadolazi odmah posle porodjaja,ali u sasvim   maloj kolicini.Ta kolicina naziva se kolostrum i   zuckaste je boje.Tada dojenje postaje mucenje   jer vecina majki misli da nema dovoljno mlijeka i prelazi na adaptiranu formulu.Dojenje je tehnika kao i sve ostale i potrebno ju je savladati. Mlijeko nadolazi tek 4-5 dana posle poroda kod nekih cak i kasnije.Posle 15 dana nadolazi pravo hranjivo mlijeko.

U prvim danima djetetu treba davati obje dojke kako bi obje dobile poticaj za proizvodnju mlijeka.Zapamtite pravilo da sto vise i cesce bebu stavljate na dojku vise cete mlijeka proizvoditi.
Beba treba da isprazni dojku,ako je ipak ne isprazni morate to ucinit sami izmuzivanjem.U protivnom moze nastati mastitis.

U prvim danima dojenje cesta je pojava ragada to jest ranica na bradavicama sto moze biti prilicno bolno.Ragade mogu nastati i kasnije a uzrok tome je nepravilno uzimanje dojke.Tada probajte mijenjati polozaje dok nenadjete odgovarajuci.Pri tome pazite da beba ustima zahvati ne samo bradavicu nego citavu areolu.

Posle dojenje vrlo je vazno da bebu uspravimo kako bi podrignula a narocito ako se nagutala puno zraka dok je dojila.Znak koji pokazuje da beba guta zrak jeste takozvano cmoktanje.U prvim mjesecima bebu dojiti na zahtjev(guranje rucica u usta,otvaranje usta,nemir,..).Treba zapamtiti da je plac vec posljednji i kasni znak gladi !

Dojite vase bebe i osjetite tu neraskidivu vezu izmedju vas.

You Might Also Like

0 komentari

Pratitelji

recent posts

Popular Posts