Grcevi kod bebe

veljače 23, 2018


Kada dojence pocinje iznenada da place,vriskavim glasom jedno dulje vrijeme tada mozemo znati da  beba ima grceve ili kako ih jos zovu kolike.Iako se za njih zna jos od davnina jos uvijek se nije uvrdio razlog njihovog postojanja.Iako su bezazleni predstavljaju veliki stres za dijete i roditelje.


Obicno se javljaju u popodnevnim ili vecernjim satima neposredno posle ili za vrijeme obroka.Uz plac dijete obicno zna pocrveniti,kvrciti se i ispustati vjetrove.Ponekad se trbuscic djeteta cini nadut tj. pun zraka.Ako dijete ima dobar prirast na tjelesnoj masi i nema nikakvih drugih simptoma(temperatura,proljev,povracanje,..) ne treba imati razlog za brigu.


Grcevi obicno pocinju u prvom mjesecu zivota.Obicno se zavrsavaju sa 3 pa i do 4 mjeseca.Zahvataju podjednako i djevojcice i djecake.


Evo nekoliko savjeta kako pomoci djetetu kada grcevi zapocnu:


- Prva i osnovna stvar  nemojte biti nervozni i plasljivi jer beba to osjeti


- Uzmite bebu u narucje njezno je ljuljajte ili nosite po kuci


- Nekima ce zvucati cudno ali auto najvise smiruje bebu pa provozajte koji krug


- Dajite bebi biljni caj od komoraca ili kima koji ublazuje bolove protiv grceva


- Preispitajtu svoju ishranu,izbacite hranu koja nadima(grah,mahunarke,kupus,kafe,cokolade,ljuto,preslano i drugih jacih zacina)


- Masirajte bebi njezno stomacic u smjeru kazaljke na satu (Zagrijte beby ulje ili maslinovo)


- Ugrijte pelenu i stavite kao oblogu na bebin stomacic 


- Radite bebi vjezbe podizuci jednu nogicu ka stomaku a drugu ispruziti i tako naizmjenicni kao da beba vozi bicikl,zatim savijte noge blago u koljenima i primicite ih bebinom stomacicu

- Mozete je nositi u nosiljci blizu vaseg srca,bebe smiruju otkucaji vaseg srca

Zapamtite da preparati poput kapi,cajeva i sirupa mogu samo malo smanjiti grceva ali ih ne mogu izbrisati.Grcevi ce proci sami od sebe samo treba

You Might Also Like

0 komentari

Pratitelji

recent posts

Popular Posts